Oslo

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Oslo (tidligere Christiania) er Norges hovedstad og største by. Fylket og bykommunen ligger innerst i Oslofjorden, har 613 285 innbyggere (2012) og røtter tilbake i middelalderen.

Byen ble ifølge Snorres kongesaga grunnlagt cirka år 1048 av kong Harald Hardråde. Nyere arkeologiske utgravninger har påvist kristne graver fra før år 1000 og dette fikk byen til å feire sitt 1000-årsjubileum i 2000. I 1070 ble Oslo bispesete og byens domkirke St Hallvardskatedralen, ble reist på høyden ved Oslo torg på begynnelsen av 1100-tallet. Oslo torg var sentrum i Oslo middelalderby som i dag er startpunktet for Pilegrimsleden.

Christiania ble for alvor en industriby fra midten av 1800-tallet, da det vokste opp spinnerier og veverier for tekstiler langs Akerselva. Industrien gjorde at byen stadig vokste. Neste store boligutbygging skjedde i etterkrigstiden.

Det Kongelige Slott, Stortinget, regjeringen, Høyesterett og de fleste andre nasjonale offentlige styringsorganer ligger i Oslo. Mange av Norges viktigste utdanningsinstitusjoner, forskninginstitusjoner og bedrifter har hovedsete i her, som også huser viktige kulturinstitusjoner som Nasjonalmuseet, Den Norske Opera & Ballett og Nationaltheatret.

Foto: Kjetil Bjørnsrud / Wikimedia Commons / GFDL

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.