Kulturminne

Ormen i Syltefjellet

Ligger langs Valldalsleden
Foto: Hans-Jacob Dahl
Olav den hellige kastet sjøormen opp i fjellet, du kan se den fortsatt.

Avstand

Sees fra brygga i Sylte

Valldalsleden har sin bakgrunn i Snorres beretning om at Olav kom denne veien da han flyktet fra landet vinteren 1028-1029. Olav var på flukt, bare fem skip med mannskap fulgte ham inn fjorden. Det finnes mange fortellinger om Olavs kamp med ormer. Kanskje står de som et symbol eller bilde på hans indre og ytre kamper for å vinne landet og innføre kristendommen.

Det fortelles at da Olav nærmet seg Valldal kom det en sjøorm mot skipene. Olav tok tak i ormen og etter en hard kamp tok Olav ormen og kasten den opp i fjellveggen. Han kastet så hardt at ormen ble sittende fast der, og merket kan vi se den dag i dag.

Olav dro så inn til Sylte og gikk i land. Det skal ha blitt reist et kors på stedet, men om det har stått her så ble det tatt av flom i 1679. Den gang tok vannet med seg store deler av Sylte og førte det på sjøen også kirke og kirkegård.

I dag er Sylte det naturlige startpunktet for en vandring på Valldalsleden. Pilegrimspass, guidebok og informasjon kan vandreren finne på brygga.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.