Kirke

Jørundgård kapell

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Kristin Lavransdatters kirke gjenoppbygget.

Nettadresse

www.jorundgard.no

E-post

info@jorundgard.no

Telefon

+47 61 23 37 00

Postadresse

Jørundgardveien 18, 2672 Sel

Åpen

??

Jørundgård ligger i et særpreget landskap. Høye fjell med bratte fjellsider omkranser flate vidstrakte jorder i bunnen av dalen. Tidligere ble området kalt Selsmyrene, men etter tørrlegging i 1920 årene har dette blir Gudbrandsdalens kornkammer og kalles Selsvollene. Gjennom Selsvollene renner Lågen stille og rolig.

Lengst nord på Selsvollene ligger Jørundgård. Gården er opprinnelig en filmkulisse som ble laget til innspillingen av filmen om Kristin Lavransdatter. Filmen fra 1995 er basert på boka Kransen fra 1920, første bind i trilogien om Kristin Lavransdatter. Det var denne trilogien som gav Sigrid Undset Nobelprisen i litteratur i 1928. Til filminnspillingen ble det bygget en stavkirke like utenfor tunet på Jørundgård, men denne brant ned under innspillingen.

Noen år senere ble det bygget en ny stavkirke her, den ble vigslet i 1999. Kirken er utsmykket av treskjæreren Einar Trettøy. Av særlig interesse for pilegrimene er de 9 Olavsrelieffene som er plassert i kirkerommet. Motivene til disse er hentet fra kong Christian I’s reisealter og forteller om Olav den helliges liv og virke før slaget ved Stiklestad i 1030.

I bøkene om Kristin kan vi lese om tre pilegrimsvandringer. Den ene handler om helbredelse. Kristins søster var skadet og foreldrene tok henne med til Nidaros i håp om at hun skulle bli frisk. Den andre handler om tilgivelse. Kristin hadde dårlig samvittighet; Erlends frille Eline hadde tatt sitt eget liv fordi han ville ha Kristin framfor henne. Kristin gikk til Nidaros for å skrifte for prestene. Den tredje vandringen bruker Kristin til å reflektere over sitt eget liv, hvordan hun hadde levd overfor mennesker og Gud. Det er kanskje det den moderne pilegrimen også bruker vandringen til, refleksjon over eget liv?

Hvert år i slutten av juni framføres Kristinspelet på Jørundgård.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.