Overnatting

Husmannsplassen Hesthagen

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Else Rønnevig
Velkommen til denne unike og historiske husmannsplassen., som ligger like ved Pilegrimsleden og kulturvegen Prestvægen i Ringsaker. Her kan du overnatte i den gamle treskelåven som er restaurert og tilrettelagt som pilegrimsherberge.

Nettside

www.fru-g.no

E-post

asbjgj@gmail.com

Telefon

934 04 380

Adresse

Åshøgdvegen 454 (fruG)

Pris

350 kr

Åpent

1 juni til 1 august. NB: mandag stengt!

Avstand

Nær leden (350m)

Merk

Flersengsrom. Sengetøy og håndklær kan leies Kr. 100. Kveldsmat-tallerken kan bestilles ved booking Kr. 125. Matpakke kan bestilles ved booking Kr. 65. Selvhushold med mulighet for enkel matlaging. Tradisjonell utedo (innendørs). Vann i pumpe utendørs, må varmes. Mulighet for dusj.

Stedet har to sykler som står til disposisjon. Pilegrimene har en egen, hyggelig uteplass med vakker utsikt.

Ikke tillatt med hund.

Overnatting her må bookes på forhånd hos fru G, som ligger ved leden, 350 m før Hesthagen. Dersom du skal lage mat selv: nærmeste butikk passerer du på Rudshøgda.

Historikk:

Husmannsvesenet som økonomisk, økologisk og sosialt system har preget både liv, virke og landskap i dette området. Hesthagen var nemlig en av seks husmannsplasser under adelsgården Samsal.

Dette stedet ble rydda i 1803. I 1815 ble det slått sammen med plassen Hagen. Våningshuset og treskelåven kan være fra da plassen ble rydda, mens fjøset skal være satt opp i 1815. Anlegget har stor bygningshistorisk verdi fordi det viser hvordan husmannsplasser ble bygd i første halvdel av 1800-tallet. Det representerer en type som før var svært vanlig, spesielt i denne regionen, men som nå er nesten borte. Plassen representerer på en troverdig og ekte måte husmannsfamiliens strev, flid og verdighet under vanskelige kår og kan stå som et viktig symbol på dette samtidig som den kan bidra til å synliggjøre de politiske og økonomiske endringene som har gjort husmannsvesenet til ei stadig fjernere historie.

Du kan lese mer om fruG HER

*Dette overnattingsstedet er godkjent og anbefalt av Regionalt Pilegrimssenter Hamar.

Nærmeste pilegrimssenter er Regionalt Pilegrimssenter Hamar, tlf: +47 474 78 266, e-post: hamar@pilegrimssenter.noDenne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.