Pilegrimsleden | Husmannsplassen Hesthagen
Overnatting

Husmannsplassen Hesthagen

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Else Rønnevig
Velkommen til denne unike og historiske husmannsplassen, like ved Pilegrimsleden og kulturvegen Prestvægen i Ringsaker. Her kan du overnatte i den gamle treskelåven som er restaurert og tilrettelagt som pilegrimsherberge.

Nettside

www.fru-g.no

E-post

asbjgj@gmail.com

Telefon

934 04 380

Adresse

Åshøgdvegen 454 (fruG)

Pris

Kr 350

Åpent

1. juni - 1. august. NB: Mandag stengt!

Avstand

Nær leden (350 meter)

Merk

Flersengsrom. Sengetøy og håndklær kan leies for kr. 100. Kveldsmat-tallerken til kr. 125,- og matpakke (kr. 65,-) kan bestilles ved booking. Selvhushold med mulighet for enkel matlaging. Tradisjonell utedo (innendørs). Vann i pumpe utendørs, må varmes. Mulighet for dusj.

Pilegrimene har en egen, hyggelig uteplass med vakker utsikt.

Hund ikke tillatt.

Overnatting her må bookes på forhånd hos fru G, som ligger ved leden, 350 meter fra Hesthagen. Dersom du skal lage mat selv, er nærmeste butikk på Rudshøgda.

NB: Låvebygningen er strengt fredet. Siden det ikke kan monteres pipe og ovn, er rommene ikke oppvarmet. Siden dette er en uisolert låvebygning, hjelper det heller ikke å fyre elektrisk. Dyner og pledd ligger tilgjengelig til fri benyttelse.

Historikk:

Husmannsvesenet som økonomisk, økologisk og sosialt system har preget både liv, virke og landskap i dette området. Hesthagen var nemlig en av seks husmannsplasser under adelsgården Samsal. Stedet ble ryddet i 1803. I 1815 ble det slått sammen med plassen Hagen. Våningshuset og treskelåven kan være fra da plassen ble ryddet, mens fjøset skal være satt opp i 1815. Anlegget har stor bygningshistorisk verdi fordi det viser hvordan husmannsplasser ble bygd i første halvdel av 1800-tallet. Det representerer en type som før var svært vanlig, spesielt i denne regionen, men som nå er nesten borte. Plassen representerer på en troverdig og ekte måte husmannsfamiliens strev, flid og verdighet under vanskelige kår og kan stå som et viktig symbol på dette samtidig som den kan bidra til å synliggjøre de politiske og økonomiske endringene som har gjort husmannsvesenet til en stadig fjernere historie.

Du kan lese mer om fruG HER

Nærmeste pilegrimssenter er Regionalt Pilegrimssenter Hamar

tlf: 474 78 266, hamar@pilegrimssenter.noDenne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.