Kulturminne

Gravhaug

Gravhaug opprinnelig på gården Tingelstads grunn, senere i 1913 ble Hadeland Folkemuseum etablert i området rundt haugen. Etter Heimskringla druknet Halvdan Svarte i Røykenvik i Randsfjorden. Deler av liket ble begravet i de landskapene han hadde hersket over. Legenden vil ha det til at innvollene ble begravet her i Halvdanshaugen på den gamle sagagården Tingelstad.

Gravhaugen på Tingelstad, som er en rundhaug, har navnet Halvdanshaugen og er knyttet til tradisjonen om at det er vikingkongen Halvdan Svarte som skal være begravet her.

Haugen er middels stor, med diameter 16 m, og 1,6 m høy. I 1789 skriver Christopher Hammer (embedsmann, vitenskapsmann og forfatter) at den rommer en del av Halfdan Svartes legeme. Flere kilder utover på 1800-tallet beskriver haugen, og kommer med opplysninger som ikke stemmer helt overens med sagalitteraturen. Haugen har ikke vært arkeologisk undersøkt.

Foto: Anders Einar Hilden

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.