Cultural Heritage

Porten

Situated along Gudbrandsdalsleden
Foto: Hans-Jacob Dahl
Det gamle skillet mellom den nordenfjeldske og den søndenfjeldske.

Avstand

Ved leden

Den gamle kongeveien over Dovrefjell gikk fram til 1871 over Hjerkinnhø. På vei ned fra fjellet passeres Porten som er det gamle skillet mellom Det søndenfjeldske og Det nordenfjeldske Norge. I dag er det grense mellom to fylker og to kommuner. Stedet kalles Porten fordi det her ble reist velkomsportaler her når kongene reiste over fjellet.

Den siste kongen som fikk reist en slik portal var Carl 15 på kroningsferden i 1860, men har fikk liten glede av den. Han passerte Porten ved midnattstid, og om han så porten i mørket, så oppdaget han ikke hilsenen som sto skrevet: ”Velkomen til Trøndelagen”. Det er Aasmund Olafsson Vinje som forteller dette i sin bok Ferdaminne frå sumaren 1860. Boka beskriver Vinjes reise fra Christiania til Trondheim og her over Hjerkinnhø har han med seg Malene, en gammel kone fra Folldal som så gjerne ville se kongen.

Malene og Vinje gikk sammen mot Kongsvold fjeldstue, de ble slitne og satt seg ned på en stein for å hvile. Her så de ryper, telegrafstolper og Snøhetta – og et tysk par som passerte. Den tyske damen var varm om hjertet, grepet av den storslagne naturen, og spør mannen blidt og syngende: ”Fühlst du was, Heinrich?” ”Nein,” svarte han. ”Du sollst aber fühlen,” sa hun. Føler du noe? Nei. Men du må da føle noe! Like forskjellig var opplevelsen for Malene og Vinje. Han synes det var storslått og vakkert her. Malene var av en annen oppfatning. ”Her er fælt stygt og audt ” sa hun. Malene kunne ikke forstå at folk kunne like slik styggedom. Her møtes to ulike naturoppfatninger. Vinjes romantiske syn, naturen var for han storslått, en opplevelse – det var følelsene som talte til ham. Malene så mer praktisk på det. Her var det ikke noe hun kunne bruke. Ikke beite, ikke ved – ingen ting som kunne komme til nytte – hun brukte sin praktiske fornuft.

Portaler ble reist ved flere kongeferder, men ikke i 1685 da kong Christian 5. reiste over fjellet. Ved Porten ble han møtt av generalmajor Wibe som hadde med seg 9 feltkanoner. Wibe hadde reist en pyramide, den skulle stå der som et minne om at kongen hadde reist den farlige veien over fjellet. Men i 1704, da Fredrik 4. reiste den motsatte veien og kom fra Nidaros, da sto det en æresport her. Det gjorde det også da kong Christian 6. dro over Dovrefjell i 1733 og da kronprins Fredrik (6) dro over Dovrefjell i 1788 hadde generalvegmester Krogh sørget for å reise en æresport her med velkomstvers til kronprinsen.

Stedet har ikke alltid hatt navnet Porten. Det fortelles at i 1648 sto det er kors her. Gerhard Schønning skriver i 1775 at stedet kalles korset, fordi det har stått et kors her. Stedet kalles også Tårnet, skriver Schønning.

Porten - merkestolpe for Pilegrimsleden, markerer nytt fylke og ny kommune. Foto Hans-Jacob Dahl
Foto: Hans-Jacob Dahl