Velkommen til pilegrimsbyen Trondheim
Når du har vandret Pilegrimsleden og kommet fram til målet er det vel verdt å spandere noen ekstra dager på å oppdage pilegrimsbyen Trondheim. Her møtes historie og urbant kaféliv i en by som har bevart mange av småbyens kvaliteter og som har mye å by på for pilegrimer.

Nidarosdomen i Trondheim er det endelige målet for pilegrimer, nå som i middelalderen. Og når du har vandret langs Pilegrimsleden og har kommet fram, skal du i følge tradisjonen nærme deg langsomt før du går tre ganger rundt kirken, i samme retning som solens gang.
Nordens eldste katedral
Når du går rundt kirken vil du bli imponert over det majestiske byggverket som er Norges Nasjonalhelligdom.
Den er bygget i kleberstein i gotisk stil, og det flotte spiret i grønnirret kobber med den gyldne kuppelen, er et landemerke som er synlig på lang avstand. Vi anbefaler at du setter av godt med tid til å oppleve kirken, og en omvisning kan varmt anbefales.
Nidarosdomen ligger flott plassert i et historisk område midt i Trondheim, på en naturlig odde som Nidelven slynger seg dovent rundt. Den historiske Erkebispegården ligger like ved kirken og langs elven sør for Erkebispegården finner du det store parkområdet Marinen hvor Olavskilden er. Historien knyttet til denne kilden sier at den sprang fram der Olav den helliges kiste ble gravd opp i året etter hans død, og den ble derfor et pilegrimsmål i middelalderen.


Nidaros Pilegrimsgård
Lykkens portal
Sentrum i Trondheim er omkranset av både fjorden og den vakre Nidelven. Flere broer krysser elven, men den mest kjente av alle er en av byens stoltheter, Bybroen med Lykkens Portal. Fra midten av denne kan du skue nedover mot den gamle bryggerekken, og på den andre siden er Bakklandet, Trondheims koseligste bydel, med morsomme butikker, herlige kaféer og små trehus i nydelige farger.

Koseligste kafé i Skandinavia
Kulturbyen Trondheim
Trondheim hadde 1000-års jubileeum i 2007, og byen har en lang historie som en av de mektigste byene i Norge. Ikke minst var byen viktig som pilegrimsmål, og arven etter Olav den Hellige er fortsatt synlig på mange steder i byen.
I dag er Trondheim en aktiv og levende by hvor kulturlivet blomstrer. En av Norges største kulturfestivaler, Olavsfestdagene, arrangeres her hvert år rundt olsok, og de rundt 200.000 besøkende får oppleve konserter med fremstående nasjonale og internasjonale artister, både på utendørsarenaer, i konsertsaler og i byens kirker. Det er samtaler, foredrag, ridderturneringer og middelaldermarked, for å nevne noe blant de rundt 200 arrangementene.
De siste årene har Olavsfestdagene blitt innledet med pilegrimsfrokost på Lian, hvorpå deltakerne går den siste etappen på Gudbrandsdalsleden og ned til byen og åpningsarrangementet. Svært mange pilegrimer kommer til byen i disse dagene, og får oppleve en festival som er noe helt utenom det vanlig.

Vandringer med guide
Fakta om Trondheim
- Byen ligger ved utløpet av Nidelven til Trondheimsfjorden
- Grunnlagt i 997 av Olav Tryggvason
- Var Norges hovedstad mellom 1013 og 1217
- Er i dag Norges 3. største by med rundt 180.000 innbyggere
- Norges største universitet, NTNU, ligger sentralt i byen
- Trondheim er en studentby med over 20.000 studenter
- Byen har en idyllisk beliggenhet med et lite sentrum preget av godt bevart gammel trehusbebyggelse
- Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen, ligger ved elven og midt i byen
- Trondheim er omgitt av skogkledde områder på både øst og vestsiden, og du kan nå marka på en halvtime fra hvor som helst i sentrum
- Trondhjemsrosen er byens kommuneblomst. Rosen ble brukt symbolsk allerede i middelalderen, og er nå i bruk på byflagget. Den sees ofte som pynt på mange av byens inngangsdører
Fakta om Nidarosdomen
- Norges nasjonalhelligdom og Nordens eldste middelalderkirke
- Etter å ha revet kapellet som sto der, startet Olav Kyrre byggingen av steinkirken i 1070
- Erkebispesetet ble opprettet i 1153. Etter en reise i England i 1183, endret erkebiskop Eystein Erlandson byggingen av katedralen fra romansk til gotisk stil etter inspirasjon fra de kirkebyggene han så der
- Grunnen til den mektige Vestfronten ble lagt i 1248 og senere ble skipet bygget i en mektig høygotisk stil
- Flere branner, den første i 1328 og senere i 1432 og i 1531, har rammet domkirken
- Spiret på hovedtårnet blåste ned i 1689, og både i 1708 og 1719 ble kirken igjen rammet av branner
- Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ble etablert i 1869 og gjenoppbyggingen av kirken startet
- Restaureringen har pågått i over 130 år, og pågår ennå
- Kirken er 50 meter bred, og 100 m lang. Spiret er 91 m høyt
- Vestfronten har 76 statuer og mange relieffer. Det store Rosevinduet i sentrum av veggen er 8 meter i diameter. Antagelig var dekoren og statuene på Vestfronten opprinnelig malt i sterke farger