Velkommen til pilegrimsbyen Trondheim

Når du har vandret Pilegrimsleden og kommet fram til målet er det vel verdt å spandere noen ekstra dager på å oppdage pilegrimsbyen Trondheim. Her møtes historie og urbant kaféliv i en by som har bevart mange av småbyens kvaliteter og som har mye å by på for pilegrimer.

Nidarosdomen i Trondheim er det endelige målet for pilegrimer, nå som i middelalderen. Og når du har vandret langs Pilegrimsleden og har kommet fram, skal du i følge tradisjonen nærme deg langsomt før du går tre ganger rundt kirken, i samme retning som solens gang.

Nordens eldste katedral

Når du går rundt kirken vil du bli imponert over det majestiske byggverket som er Norges Nasjonalhelligdom.

Den er bygget i kleberstein i gotisk stil, og det flotte spiret i grønnirret kobber med den gyldne kuppelen, er et landemerke som er synlig på lang avstand. Vi anbefaler at du setter av godt med tid til å oppleve kirken, og en omvisning kan varmt anbefales.

Nidarosdomen ligger flott plassert i et historisk område midt i Trondheim, på en naturlig odde som Nidelven slynger seg dovent rundt. Den historiske Erkebispegården ligger like ved kirken og langs elven sør for Erkebispegården finner du det store parkområdet Marinen hvor Olavskilden er. Historien knyttet til denne kilden sier at den sprang fram der Olav den helliges kiste ble gravd opp i året etter hans død, og den ble derfor et pilegrimsmål i middelalderen.

Nidarosdomen ble bygget i høygotisk stil etter inspirasjon fra bl.a. Canterbury-katedralen i England. Foto: Eskil Roll

Nidaros Pilegrimsgård

Et steinkast unna, rett ved Nidelvens bredde, finner du Nidaros Pilegrimsgård, som har en fin terasse med flott utsikt over elven. Her deles Olavsbrevet ut, og her møtes pilegrimer fra hele verden. Svært mange pilegrimer velger å overnatte her. Pilegrimsgården ligger meget sentralt plassert, så her er man på gangavstand til flere severdigheter i den gamle kjøpstaden Trondheim. At byen har over 180.000 innbyggere skulle man ikke tro når man vandrer rundt i et koselig lite sentrum hvor det tar knappe 20 minutter å vandre fra den ene delen til den andre.

Lykkens portal

Sentrum i Trondheim er omkranset av både fjorden og den vakre Nidelven. Flere broer krysser elven, men den mest kjente av alle er en av byens stoltheter, Bybroen med Lykkens Portal. Fra midten av denne kan du skue nedover mot den gamle bryggerekken, og på den andre siden er Bakklandet, Trondheims koseligste bydel, med morsomme butikker, herlige kaféer og små trehus i nydelige farger.

Koseligste kafé i Skandinavia

Bakklandet er en populær bydel både blant byens befolkning og for tilreisende. Blant kaffebarene, de særpregede kaféene og restaurantene vil de fleste kunne finne sin egen favoritt. Likevel synes vi Baklandet Skydsstasjon verdt å nevne spesielt, ikke bare på grunn av den utmerkede pilegrimssuppen, men også fordi kaféen i de sjarmerende gamle lokalene ble kåret til "Best Café" av National Geographic med beskrivelser som "den kanskje koseligste kaféen i Skandinavia".

Kulturbyen Trondheim

Trondheim hadde 1000-års jubileeum i 2007, og byen har en lang historie som en av de mektigste byene i Norge. Ikke minst var byen viktig som pilegrimsmål, og arven etter Olav den Hellige er fortsatt synlig på mange steder i byen.

I dag er Trondheim en aktiv og levende by hvor kulturlivet blomstrer. En av Norges største kulturfestivaler, Olavsfestdagene, arrangeres her hvert år rundt olsok, og de rundt 200.000 besøkende får oppleve konserter med fremstående nasjonale og internasjonale artister, både på utendørsarenaer, i konsertsaler og i byens kirker. Det er samtaler, foredrag, ridderturneringer og middelaldermarked, for å nevne noe blant de rundt 200 arrangementene.

De siste årene har Olavsfestdagene blitt innledet med pilegrimsfrokost på Lian, hvorpå deltakerne går den siste etappen på Gudbrandsdalsleden og ned til byen og åpningsarrangementet. Svært mange pilegrimer kommer til byen i disse dagene, og får oppleve en festival som er noe helt utenom det vanlig.

Vandringer med guide

Byvandringer med guide er en super måte å bli kjent med byen på. I løpet av et par timer spaserer man gjennom sentrum mens de kunnskapsrike guidene forteller såvel historiske fakta som artige anekdoter fra byen. Ønsker du mer informasjon om severdigheter i Trondheim er det bare å ta turen innom Turistkontoret i Nordre gate. Nettsiden visittrondheim.no er også full av inspirasjon og nyttige opplysninger om alt du kan oppleve i pilegrimsbyen Trondheim.

Fakta om Trondheim

 • Byen ligger ved utløpet av Nidelven til Trondheimsfjorden
 • Grunnlagt i 997 av Olav Tryggvason
 • Var Norges hovedstad mellom 1013 og 1217
 • Er i dag Norges 3. største by med rundt 180.000 innbyggere
 • Norges største universitet, NTNU, ligger sentralt i byen
 • Trondheim er en studentby med over 20.000 studenter
 • Byen har en idyllisk beliggenhet med et lite sentrum preget av godt bevart gammel trehusbebyggelse
 • Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen, ligger ved elven og midt i byen
 • Trondheim er omgitt av skogkledde områder på både øst og vestsiden, og du kan nå marka på en halvtime fra hvor som helst i sentrum
 • Trondhjemsrosen er byens kommuneblomst. Rosen ble brukt symbolsk allerede i middelalderen, og er nå i bruk på byflagget. Den sees ofte som pynt på mange av byens inngangsdører

Fakta om Nidarosdomen

 • Norges nasjonalhelligdom og Nordens eldste middelalderkirke
 • Etter å ha revet kapellet som sto der, startet Olav Kyrre byggingen av steinkirken i 1070
 • Erkebispesetet ble opprettet i 1153. Etter en reise i England i 1183, endret erkebiskop Eystein Erlandson byggingen av katedralen fra romansk til gotisk stil etter inspirasjon fra de kirkebyggene han så der
 • Grunnen til den mektige Vestfronten ble lagt i 1248 og senere ble skipet bygget i en mektig høygotisk stil
 • Flere branner, den første i 1328 og senere i 1432 og i 1531, har rammet domkirken
 • Spiret på hovedtårnet blåste ned i 1689, og både i 1708 og 1719 ble kirken igjen rammet av branner
 • Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ble etablert i 1869 og gjenoppbyggingen av kirken startet
 • Restaureringen har pågått i over 130 år, og pågår ennå
 • Kirken er 50 meter bred, og 100 m lang. Spiret er 91 m høyt
 • Vestfronten har 76 statuer og mange relieffer. Det store Rosevinduet i sentrum av veggen er 8 meter i diameter. Antagelig var dekoren og statuene på Vestfronten opprinnelig malt i sterke farger
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.