Siste stopp før Dovrefjell - Pilegrimsgården Budsjord

En vandring langs Pilegrimsleden er også en vandring i norsk historie, og som perler på en snor ligger den ene kulturskatten etter den andre. Bli med oss til en av de aller mest særpregede overnattingstedene på Gudbrandsdalsleden: - Den historiske Budsjord Pilegrimsgård.

Da arkitekt Erik Langdalen kjøpte Budsjord i 2012, kom han tilbake til sitt barndoms paradis. Bestefaren vokste opp knappe 15 minutter unna, og her hadde de vært på mangt et kaffebesøk opp gjennom årene.

Og det var nettopp ved langbordet i det gamle kjøkkenet på gården Erik og hans samboer satt, da han fikk vite at gården var til salgs, men ikke til hvem som helst, - det måtte være noen som hadde tilknytning til gården.

Arkitekt Erik Langdalen kjøpte Budsjord i 2012, kom han tilbake til sitt barndoms paradis. Bestefaren vokste opp knappe 15 minutter unna, og her hadde de vært på mangt et kaffebesøk opp gjennom årene. Foto: Eskil Roll

17 bygninger er fredet

Budsjord er et unikt gammelt gårdstun med sine mange bevarte hus og driftsbygninger.

– Det var gårdsdrift her frem til 1958, kan Erik fortelle. – men da vi overtok sto gården i praksis som det var på slutten av 1800-tallet, og med alt av utstyr som har vært i bruk for å drive gården opp gjennom flere hundre år. Alt har hatt sitt bruk og har blitt tatt godt vare på.

Pilegrimer er særdeles velkomne

De forrige eierne på Budsjord åpnet gården for lokale arrangement og pilegrimsovernatting i 1995. I dag har Erik med kyndig hjelp av lokale håndverkere restaurert mange av husene. Det finnes flere overnattingsalternativ; overnatting i dobbelrom med oppredd seng, og pilegrimsovernatting i flerpersonsrom med egen sovepose.

Pilegrimer er særdeles velkomne på Budsjord, som, nå som i gamle dager, er det siste overnattingsstedet på leden før oppstigningen til Dovrefjell.

Fine samtaler

Pilegrimer er en type gjester som bringer med seg en særegen ro, mener Erik. ­ – Pilegrimsvandringen setter folk i et eget modus og etter en lang dags vandring tror jeg man setter mer pris på det vi ofte tar for gitt, - god mat, en varm dusj og en god seng. Det oppstår også noen samtaler rundt bordet som man ikke får så mange andre steder, for her kommer pilegrimer med vidt forskjellig bakgrunn og fra mange nasjoner.

Konserter og utstillinger

Erik ønsker at Budsjord skal være et levende sted for både gjester og folk som bor i området, og arrangerer såvel utstillinger som konserter. I dag pågår det også et stort arbeid med å fotografere og registrere alt på gården og planen er at låven skal bli et museum. Erik er professor ved Arkitektur og designhøyskolen i Oslo, og tar gjerne med seg studenter til Budsjord slik at de kan lære om den byggeskikken i dalen.

Den historiske pilegrimsgården Budsjord er fortsatt siste stopp før Dovrefjell når du vandrer langs Gudbrandsdalsleden, slik det har vært i mange hundre år. Foto: Eskil Roll

Lokal gourmetmat

På Budsjord serveres det i hovedsak mat med forankring i stedets tradisjoner, og de har et tett samarbeid med lokale produsenter.

– Måltidet står sentralt på Budsjord, forteller Erik, ­– ­enten det er rundt langbordet i Sørstuggu hvor det serveres frokost, pilegrimsuppe og rømmevafler, eller når det dekkes til fest i Nordstuggu, hvor det er plass til 25 gjester.

– Kokken vår, Eva, er fra Dovreskogen, og har veldig god kjennskap til matskikkene i bygda. Vi samarbeider også med kokken Håkon Magne Skjøren fra Folldal, og setter gjerne sammen spesielle menyer basert på lokale råvarer.

Elgtaco og vin fra Toscana

Da vi besøkte Budsjord sto elgtaco, med følge av spesialimportert vin fra Toscana, på menyen. – Det høres kanskje litt rart ut med taco her oppe, men retten går også under navnet Morr, og er typisk for Dovretraktene, smiler Erik. Elgtaco består nemlig av stekt elghakk med løk og poteter som rulles inn i lefse og serveres med rømme. Servert på gamle blåmønstrede tallerkener i finstua på Budsjord er dette uten tvil det beste tacomåltidet vi noen gang har spist.

Fakta

  • Pilegrimsgården Budsjord er et fredet gårdstun med 18 hus
  • Ligger oppe i dalsiden mellom Dovre og Dombås
  • Nevnes i historiske kilder allerede på 1400-tallet
  • Siste pilegrimsovernatting på Gudbrandsdalsleden før Dovrefjell
  • Serverer gourmetmat basert på lokale råvarer og øl fra Hubertus Bryggeri på Dovre
  • Importerer vin fra den Toscanske vingården Tenuta San Vito
  • Kaféen på Budsjord er åpen hver dag om sommeren

For ytterligere informasjon, les mer på www.budsjord.no