Jubileumsfeiring med pilegrimsfrokost på Lian

I anledning Pilegrimsledens 25-årsjubileum inviterer Nasjonalt Pilegrimssenter og Nidaros Pilegrimsgård vandrere, festivaldeltakere og Trondheims befolkning til kortreist frokost fra Pilegrimsgården og musikalske innslag på Lian. Sammen vandrer vi så ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest.

Foto: Ole Martin Wold/Olavsfest

Bli med på feiringen!

I år er det 25 år siden Kronprins Håkon Magnus erklærte Pilegrimsleden for åpnet. Dette skjedde under Olavsfest - 29. juli 1997. Siden den gangen har Pilegrimsleden fått status som Europeisk Kulturrute, og blitt til ni ulike leder mot Trondheim og Nidarosdomen.

- Antallet pilegrimer som vandrer kortere eller lengre vandringer mot Nidarosdomen økte år for år fram til pandemien, og nå er vi skikkelig spente på hvor mange det blir å se langs ledene denne sommeren, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.

De første pilegrimene kom for snart 1000 år siden. Da den lutherske reformasjonen nådde Norge i 1537 ble helgendyrkelse forbudt og pilegrimsvandringer tok slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord.

Folkemusikk med røtter fra Olavshistorien

25-årsjubileet markeres med jubileumsvandringer fra både Oslo i sør og Selånger i øst - til Trondheim og Nidarosdomen. Siste stopp for jubileumsvandrerne vil være den tradisjonelle pilegrimsfrokosten på Lian 28. juli. Under frokosten i år fremføres musikk med røtter fra Olavshistorien - konserten «En Nordisk historie» av de tre svenske folkemusikerne Göran Månsson, Ulrikka Boden og Niklas Rosvall. Etter frokosten vandrer vi sammen ned til sentrum for å overvære åpningen av Olavsfest i Borggården i Erkebispegården.

Program

08.00 og 08.30

Gratis trikk fra St. Olavs gate til Lian
08.30 - 10.00Gratis frokost og morgenkonsert ved Lianvannet, med skandinavisk folkemusikk inspirert av Olavshistorien
10.00Pilegrimsvandring for alle fra Lian til Nidarosdomen
13.00Olavsfest - åpningsarrangement i Borggården. Gratis.

Foto: Ole Martin Wold/Olavsfest