Jubileumsvandring - Pilegrimsleden 25 år

De første pilegrimene kom for snart 1000 år siden. I 500 år gikk de til Nidaros. Så tok det slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord - Nidarosdomen. Sommeren 1997 ble to pilegrimsleder åpnet. En fra nord – fra Skalstugan i Sverige via Stiklestad til Trondheim og en fra sør, fra Oslo over Dovrefjell til Trondheim. I år er det 25 år siden åpningen og det vil vi feire!

To pilegrimsvandrere med sekk på ryggen

Foto: Harald Øren/Tibe

Bli med på pilegrimsvandring

Vi inviterer til jubileumsvandring! En fra nord og en fra sør. Om du vil gå hele veien, delta noen dager eller gå med oss en dag – det er opp til deg. Vi ønsker alle velkommen til å delta, uansett om du er en rutinert pilegrim eller om du bare er litt nysgjerrig.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Vandringen langs Gudbrandsdalsleden

Vandringen starter i Gamlebyen i Oslo 15. juni. Den går gjennom byen, over Krokskogen, gjennom åkerlandskapet på Ringerike, over Hadeland og Toten før den krysser Mjøsa til Hamar. Herfra går den til Lillehammer, opp Gudbrandsdalen, over Dovrefjell, ned Orkdalen og over skogen inn til målet, Olsok og jubileumsfeiring i Trondheim. Jubileumsvandringen i 2022 ønsker å gjenta åpningsvandringen fra 1997. Da gikk en gruppe hele veien.

I år går vi hele St. Olavsleden sammen!

Etappe for etappe, fra Selånger i øst til Trondheim i vest, du velger selv hvor langt du vil gå. Vandringen kvalifiserer til Olavsbrevet så lenge du går de siste ti milene inn til Trondheim og pilegrimsmålet. Du får oppleve vakker natur og kulturlandskap, skogsområder, innsjøer, fjell, småbygder og historiske steder. St.Olavsleden følger deler av veien som Olav den hellige valgte da han var på vei hjem fra Russland sommeren 1030 for å gjenerobre den norske tronen.
To personer på en scene ved et vann, sittende publikum foran scenen.
Pilegrimsfrokost på Lian 2021

Foto: Mattias Jansson

Feiring og pilegrimsfrokost på Lian

Siste stopp for jubileumsvandrerne vil være den tradisjonelle pilegrimsfrokosten på Lian 28. juli. Siden 2015 har Nasjonalt Pilegrimssenter invitert både vandrere, festivaldeltakere og Trondheims befolkning til kortreist frokost og musikalske innslag på Lian. Under frokosten i år framføres konserten «En Nordisk historie» av de tre svenske folkemusikerne Göran Månsson, Ulrikka Boden og Niklas Rosvall, musikk med røtter i Olavshistorien.

Pilegrimsfrokosten på Lian markerer slutten på en lang pilegrimsvandring og starten på Olavsfest. Etter frokosten vandrer pilegrimer og andre deltakere sammen ned til sentrum for å overvære åpningen av Olavsfest i Borggården i Erkebispegården.

Torsdag 28. juli

08.30: Gratis frokost på Lian

10.00: Pilegrimsvandring fra Lian via Sverresborg folkemuseum til sentrum og Borggården.

Logo pilegrimsleden 25 år