Sykkeltur på Pilegrimsruten

Bli med på en guidet sykkeltur i et vidt og fint kulturlandskap langs Mjøsa. Nyt lokal mat og drikke, og få med deg mange kulturopplevelser underveis. Store deler av ruten går på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som Pilegrimsruten.

Kr 6 550

 • Domkirkeruinene med sitt vernebygg i glass.

 • DS Skibladner

 • Kvarstad Gård

 • Stabburspuben på Fjetre Gård

 • På sykkel langs Mjøsa mot Hamar.

 • Atlungstad Brenneri

 • Utsikt mot Mjøsa

 • Pilegrimsruten langs Mjøsa

 • Kaffepause på terrassen på Kvarstad Gård

Dag 1 Tirsdag

Turen starter på Lillehammer om bord på DS Skibladner. Verdens eldste hjuldamper i denne type trafikk, er også en pilegrimsbåt. Etter 1 1/2 times reise på Mjøsa ankommer vi Skibladnerbrygga i Moelv. Mens bagasjen reiser videre til Kvarstad Gård, starter den guidede sykkelturen. Første stopp blir Ringsaker kirke, som er en St. Olavskirke, bygd på midten av 1100-tallet. Klenodiet er et vakkert alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med  127 utskårne og forgylte bilder.

Etter omvisning inne i kirken, går det videre vekselsvis på asfalt og grusvei til Kvarstad Gård. Her har det bodd folk siden før vikingtiden, og gjenstander tilbake til bronsealderen er funnet på gården.I tillegg til å være en gård i full drift, produseres det også flere sorter sjokoladekonfekt, iskrem og sorbeter her. Middag basert på råvarer fra gården serveres i hovedbygningen og desserten vil bestå av både sjokolade og iskrem. Overnatting skjer i sidebygningen på tunet, som har 13 sengeplasser fordelt på fem rom, to stuer og et godt utstyrt kjøkken, ett bad med dusj og toalett, i tillegg til separat toalett i første etasje og separat dusj i kjelleren.

Strekning: Cirka 12 kilometer.

 

Dag 2 Onsdag

Etter en herlig frokost sykler vi mot Brumunddal sentrum og videre retning Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei. Jessnes er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser, hvor vi setter av tid til en rast. Vi fortsetter langs Mjøsa til Domkirkeodden. Dette er ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon. Her blir vi kjent med historien om Domkirkeodden og får høre de syngende guidene inne i Hamardomen, som er en helt spesiell opplevelse.

Like ved museet ligger Pilegrimssenter Hamar, som er ett av fem regionale sentre som ligger langs Gudbrandsdalsleden og gir veiledning og tilrettelegger for pilegrimsvandringer, mellom Oslo og Nidaros og lokalt. Her blir det enkel servering samt informasjon om Gudbrandsdalsleden.

Vi fortsetter gjennom Hamar sentrums populære rekreasjonsområde med badestrender og stupetårn. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1 000. Herfra er det 4,5 kilometer til Fjetre gård hvor vi skal overnatte de neste to nettene. Her byr vertinne Astrid Marie på hjemmelaget tradisjonsmat med råvarer fra gården og nabogårdene. Dette er også ett av to serveringssteder i Hedmark, som er autorisert for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i kårbygningen, som har 12 senger fordelt på seks rom.

Strekning Kvarstad Gård - Fjetre gård: 28 kilometer.

 

Dag 3 Torsdag

Denne dagen blir det rundtur i et sjeldent stykke kulturlandskap i Stange Vestbygs med idylliske landeveier, vakre gårdstun, små husmannsplasser og strender langs Mjøsa. Her ligger også mange storgårder med en lang historie. Flere av dem er omtalt i Kongesagaene og en av dem har også en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson (Olav den Hellige). Vi gjør en avstikker til naturreservatet Rotlia, som har en rik flora, med edelløvskog, med over 220 registrerte plantearter. Det blir flere stopp og orientering om lokal historie underveis. Matpakken spises på Ekeberg gård. I Stange kirke får vi høre om hvorfor denne kirken var et utvalgt sted i middelalderen og om områdets forbindelse tilbake i vikingtiden. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver. I løpet av dagen skal vi også besøke flere gårdskafeer, med lokale godsaker på menyen - og evt. ta en svømmetur i Mjøsa, hvis været tillater det. 

På Atlungstad Brenneri, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt. Dagens middag på Fjetre serveres i stabburspuben. I pubens annen etasje er et lite museum til ære for Astrid Maries oldefar; skøytelegenden Peter Sinnerud.

Strekning rundtur: Cirka 40 kilometer.

Dag 4 Fredag

På avreisedag blir det en lett og fin sykkeltur rundt Åkersvika naturreservat og gjennom friluftsmuseet til Migrasjonsmuseet. På vei mot Hamar sentrum sykler vi forbi Åker Gård, som var høvdingsete i jernalderen. En av de største gullskattene i Norge er funnet her.

Strekning: 14 kilometer.

 

Turinformasjon

Turen går i perioden: 17.- 20. juli 2018. Pris kr 6 550,- per person, som inkluderer:

 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Kvarstad Gård.
 • To overnattinger i dobbeltrom, to middager, to frokoster og nistepakke på Fjetre Gård.
 • Inngang og omvisning på Domkirkeodden.
 • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
 • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
 • Bagasjetransport, turguide.

Enkeltromstillegg: Kr 900,- per person.

Ikke inkludert i prisen: Drikke til maten.

Distanse: Cirka 94 kilometer.

Passer for: Historie- og kulturinteresserte i god fysisk form.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av hybridsykler og el-sykler.

For påmelding/mer informasjon, ta kontakt med Mat- og turglede på e-post: post@matogturglede.no eller tlf. 912 41 229.

Mat- og turglede er samarbeidspartner med Pilegrimssenter Hamar.

94 km 17.- 20. juli 2018
Hamarkaupangen

Hamarkaupangen

Adresse:Storhamargata 125, 2315 Hamar
Avstand:Ved leden
Les mer
Pilegrimsbåten Skibladner

Pilegrimsbåten Skibladner

Les mer
Stange kirke - viet til Olav den hellige

Stange kirke - viet til Olav den hellige

Les mer
Stange Vestbygd

Stange Vestbygd

Adresse:2335 Stange
Avstand:Nær leden
Les mer