SYKKELTUR PÅ PILEGRIMSRUTEN

Bli med på en guidet sykkeltur i et vidt og fint kulturlandskap. Nyt lokal mat og drikke, og få med deg mange fine kulturopplevelser underveis. Store deler av ruten går på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som Pilegrimsruten.

Kr 7100

  • Domkirkeruinene med sitt vernebygg i glass.

Dag 1 Tirsdag

Første dag starter på Lillehammer med tur om bord på Skibladner. Verdens eldste hjuldamper i denne type trafikk, er også pilegrimsbåt. Etter 1 1/2 time på Mjøsa ankommer vi Skibladnerbrygga i Moelv, hvor det blir utdeling av sykler og bagasjetransport til Kvarstad gård. Ringsaker kirke er en St. Olavskirke, bygd omkring midten av 1100-tallet. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder.

Etter omvisning i kirken, går det videre vekselsvis på asfalt og grusvei til Kvarstad gård, hvor vi skal overnatte. I dette området har det bodd folk siden før vikingtiden, og gjenstander tilbake til bronsealderen er funnet på gården. I tillegg til å være en gård i full drift, produseres det sjokoladekonfekt, flere sorter iskrem og sorbeter her. Middag basert på råvarer fra gården serveres i hovedbygningen.

Strekning: Cirka 12 kilometer.

 

Dag 2 Onsdag

Turen går gjennom Brumunddal sentrum i retning Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei. Jessnes er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser, hvor vi setter av tid til lunsj. Vi fortsetter langs Mjøsa mot Hamar til Domkirkeodden. I ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon, blir vi med på noen av museets faste omvisninger. Like ved museet ligger Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for mer informasjon om pilegrimsledene. Vi fortsetter gjennom Hamars populære rekreasjonsområde med badestrender og stupetårn. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1 000.

Herfra er det kort vei (4,5 kilometer) til Fjetre gård hvor vi skal overnatte de neste to nettene. Vertinne Astrid Marie byr på hjemmelaget tradisjonsmat i hovedbygningen. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i kårbygningen.

Strekning Kvarstad Gård - Fjetre gård: 28 kilometer.

 

Dag 3 Torsdag

Denne dagen blir det rundtur i et sjeldent stykke kulturlandskap med idylliske landeveier, vakre gårdstun, små husmannsplasser og strender langs Mjøsa. Her ligger også mange storgårder med en lang historie, flere av dem er omtalt i Kongesagaene. En av de har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Vi gjør en avstikker til naturreservatet Rotlia. Naturreservatet har en rik flora, med edelløvskog, og det er registrert over 220 plantearter her. Det blir flere stopp og orientering om lokal historie underveis. Medbrakt matpakke spises på Ekeberg gård. I Stange kirke vil vi høte om hvorfor denne kirken var et utvalgt sted i middelalderen og om områdets forbindelse tilbake i vikingtiden. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver. I løpet av dagen skal vi også besøke flere gårdskafeer, med lokale godsaker på menyen - og ta en svømmetur i Mjøsa, hvis været tillater det. 

På Atlungstad Brenneri, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt. Middagen på Fjetre serveres i stabburspuben. I pubens annen etasje er et lite museum til ære for Astrid Maries oldefar; skøytelegenden Peter Sinnerud.

Strekning rundtur: Cirka 40 kilometer

Dag 4 Fredag

På avreisedag blir det en lett og fin sykkeldag rundt Åkersvika naturreservat og gjennom friluftsmuseet til Migrasjonsmuseet. På vei mot Hamar sentrum sykler vi forbi Åker Gård, som var høvdingsete i jernalderen. En av de største gullskattene i Norge er funnet her.

Strekning: 14 kilometer.

 

Turinformasjon

Turen går i perioden: 17.- 20. juli 2018. Pris kr 7 100,- per person, som inkluderer:

  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Kvarstad gård.
  • To overnattinger i dobbeltrom, to middager, to frokoster og nistepakke på Fjetre gård.
  • Inngang og omvisning på Domkirkeodden.
  • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
  • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, turguide.

Enkeltromstillegg: Kr 900,- per person.

Ikke inkludert i prisen: Drikke til maten.

Distanse: Cirka 94 kilometer.

Passer for: Historie- og kulturinteresserte i god fysisk form.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av hybridsykler og el-sykler.

For påmelding/mer informasjon, ta kontakt med Mat- og turglede på e-post: post@matogturglede.no eller tlf. 912 41 229.

Mat- og turglede er i samarbeid med Pilegrimssenter Hamar medlem av Reisegarantifondet

94 km 17.- 20. juli 2018
Hamarkaupangen

Hamarkaupangen

Adresse:Storhamargata 125, 2315 Hamar
Avstand:Ved leden
Les mer
Pilegrimsbåten Skibladner

Pilegrimsbåten Skibladner

Les mer
Stange kirke - viet til Olav den hellige

Stange kirke - viet til Olav den hellige

Les mer
Stange Vestbygd

Stange Vestbygd

Adresse:2335 Stange
Avstand:Nær leden
Les mer