I SPORENE TIL HELLIG OLAV – VIKINGKONGEN

Sett av noen dager til sykling i noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge! Nyt smaken av lokal mat og drikke og bli nærmere kjent med Hamar-regionens St. Olavsarv og kulturarv. Store deler av ruten går langs Pilegrimsruten (Nasjonal sykkelveg nr. 7).

7310,- NOK

 • DS Skibladner

 • Kvarstad gård

 • Vertinnen på Simenstad

 • Stange Vestbygd

 • Middelaldermat på Bryhni Søndre

 • Domkirkeodden

 • Atlungstad Brenneri

 • Pillegrimsruten langs Mjøsa

 • Fjetre Gård

 • Bryhni Søndre

 • Kvarstad Gård

PROGRAM

Dag 1 Tirsdag Lillehammer
På Lillehammer skysstasjon ligger Lillehammer Stasjonen, som er et populært vandrerhjem i gangavstand til mange av byens attraksjoner. Herfra er det også kort vei ned til Skibladnerbrygga.

Kl. 15.00 Båttur med DS Skibladner
Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og gir en ekte opplevelse av dampskipstrafikken på 1800-tallet. Den er også en pilegrimsbåt, siden vannveien over Norges største innsjø; Mjøsa, ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros. Ombord på skipet kan du nyte det vakre Mjøslandskapet. Etter halvannen time ankommer Skibladner Moelv, hvor det blir utdeling av sykler, kart og turbeskrivelse. Herfra blir bagasjen transportert til Kvarstad gård.

Mjøskastellet og Ringsaker kirke
Følg skiltet rute forbi Steinsodden naturreservat. På den lille klippeøya Steinsholmen ligger ruinene av Norges største tårnbygning fra middelalderen. Mjøskastellet skal ha blitt oppført av Kong Håkon Håkonsson i 1234, og ble strategisk plassert her hvor Mjøsa er på sitt smaleste. Ringsaker kirke er en steinbasilika og viet til Olav den Hellige, bygd omkring midten av 1100-tallet. I middelalderen var den et viktig mål for pilegrimer på vei mot Nidaros. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Etter et besøk i kirken, følger du skiltet rute til du kommer til Ringsakerveien og tar av mot Kvarstad gård.

Kvarstad gård
Kvarstad gård ligger idyllisk til på en høyde, med historie som kan spores tilbake til vikingtiden. I kårbygningen er det 13 senger fordelt på fem rom, ett bad og separat toalett og ett bad med toalett i kjelleren. I hovedbygningen er det mulig å leie rom med dobbeltseng og hems med to separate senger, bad med toalett samt to dobbeltrom som deler på ett bad. To-retters middag basert på gårdens produksjon serveres i hovedbygningen.

Moelv - Kvarstad gård: Cirka 15 kilometer.

Dag 2 Onsdag Prøysenhuset
Etter frokost tar du en avstikker til Prøysenhuset. Siste stykket sykles på Prestvegen; en gammel ferdselsveg mellom Ringsaker og Veldre kirker, med rester etter gamle husmannsplasser og Prøysenhuset, bygd til minne om Alf Prøysen. Her ligger også husmannsplassen Prøysen, hvor dikteren vokste opp. Stua er opprinnelig og står nå som den gjorde på 1920-tallet. I museets kafe serveres norsk husmannskost, kaffe og kaker.

Simenstad gard
Simenstad gard ligger tre kilometer fra Prøysenhuset. Den godt bevarte gården med utsikt mot Prøysenhuset, har bygninger med historie tilbake til 1700-tallet og intakt interiør. I juli er det åpen gårdskafé fra kl. 12 -16 med retter blant annet basert på urter, grønnsaker og frukt fra gårdens økologiske kjøkkenhage.

Herfra sykler du inn mot Brumunddal sentrum, for så å fortsette i retning Mjøsa vekselsvis på asfalt- og grusvei. Du må opp noen bratte kneiker før du på siste topp kan nyte utsikten over Mjøsa før det bærer utfor ned mot Jessnes. Jessnesstranda er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Du kan gjøre et stopp på Fiskehytta hvor det er bade- og rasteplass og kiosk. (Åpen fra kl. 12 i sesong.)

Fortsett sørover langs Mjøsa mot Hamar sentrum, gjennom byens populære rekreasjons- og aktivitetsområde, badestrender og stupetårn. Etter marinaen går det vei til høyre ut til Tjuvholmen, hvor det ligger en relativt stor gravhaug. Haugen forteller om hvor viktig Mjøsa har vært som kommunikasjonsåre, og kan dateres tilbake til bronsealderen. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det også gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000. På andre siden av Stangebrua går det slakt oppover på gang- og sykkelvei til du ser Ottestad kirke og kulturlandskapet som igjen åpner seg i alle retninger. Fortsett på lite trafikkerte bygdeveier mot Bryhni Søndre.

Strekning: Cirka 49 kilometer

Bryhni Søndre
Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og har gjennomgått et omfattende restaureringsarbeid. Verten forteller gjerne om gårdens historie før middag. Overnatting i nyrestaurert kårbolig fra 1760. Her er ni soverom med i alt 15 senger, tre bad med dusj/toalett, kjøkken med spiseplass og stue med peis. Middag basert på middelalderens kokekunst, serveres her.

Dag 3 Torsdag - Stange Vestbygd
Etter frokost kan du sykle samme vei tilbake noen kilometer for så å fortsette på gang- og sykkelvei gjennom Stange sentrum. Etter en slak bakke triller du nedover mot Såstad, hvor det lå en sognekirke i middelalderen. Herfra går det nordover igjen på grusvei.

Stange kirke
I neste kryss ligger Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Prekestolen fra 1630 er rikt utsmykket med bibelske motiver. Stange kirke er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver. Kirken er åpen for besøk hver dag i juli fra kl 11- 16.

Fortsett ut på den asfalterte Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, ligger Gillundstranda ned til venstre. På noen av gårdene langs Vestbygdaveien går det an å handle grønnsaker og bær i sesong. Det anbefales en stopp på Elton Søndre,som byr på godsaker som vafler med gårdens jordbær i gårdskafeen. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i islandske og norske kongesagaer. Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav den Hellige, og som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild.

Atlungstad Brenneri
I dette historiske brenneriet ved Mjøsa, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Bli med på omvisning og se de imponerende gjæringstankene og opplev atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Her blir det også smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Fjetre gård
En kilometer fra brenneriet ligger Fjetre gård, hvor vi får vi servert tradisjonsmat i gårdspuben. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i en restaurert bygning fra 1750, med 12 sengeplasser fordelt på seks rom, to bad med dusj og toalett, to stuer og et godt utstyrt kjøkken.

Bryhni Søndre - Fjetre: Cirka 23 kilometer.

Dag 4 Fredag Domkirkeodden
Etter frokost går turen inn mot Hamar sentrum og videre til Domkirkeodden. Hamarkaupangen på Domkirkeodden var en middelalderby og et kirkelig sentrum. Her lå Hamarkatedralen, biskopens borg, St. Olavs kloster, urtehage, hospital og skole. På 1500-tallet gikk byen til grunne og store deler av borgen og domkirken ble ødelagt. Domkirkeodden og Biskopen på Hamar hadde stor makt og utgjorde et senter mellom Oslo og Nidaros. Mange, både pilegrimer og andre reisende overnattet ofte i St. Olavs kloster på Domkirkeodden. I dag er Domkirkeodden ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen. I sesong kan du være med på museets faste omvisninger fra kl.12 - 15. Vi anbefaler kåseri med gregoriansk sang i Hamardomen, omvisningen i middelalderanlegget og Urtehagen. 

Ved Domkirkeodden ligger også Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for en prat og infomasjon om Pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros samt de regionale vandringene.

Fjetre - Domkirkeodden - Hamar sentrum: 15 kilometer.

Clarion Collection Hotel Astoria, overnatting
Hotellet tilbyr 135 nye eller nyoppussede rom.  Alle er godt utstyrt med eget bad/WC, TV og trådløst, gratis Internett. Hotellet ligger i sentrum med kort avstand til Hamar stasjon og strandpromenaden med badestrender og stupetårn. Her blir du servert kveldsbuffét.

Dag 5
Syklene leveres hos Hamarregionen Turistkontor i sentrum. En ekstra dag til overs? Kunsteren Edvard Munch ble født i Løten. Vi anbefaler en sykkeltur langs Munch-ruten til Klevfos, Munch-Senteret og videre til Rokoberget og St. Michaels kirkeruin.

Pris kr 7 310,- per person, som inkluderer:
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Kvarstad gård.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Bryhni Søndre.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost, nistepakke på Fjetre gård.
• Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom, frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
• Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
• Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
• Bagasjetransport.
• Kart og turbeskrivelse.

Ikke inkludert i prisen:
• Omvisning på Domkirkeodden under de åpne omvisningene kr 110,- per person.
• Drikke til maten.

Sykkelutleie:
Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr 400,- for fem dager. Det er også mulig å leie gode hybridsykler.

For mer informasjon og booking, ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar på tlf. 912 41  229 / 474 78 266 eller e-post: hamar@pilegrim.info  

Approx 100 km 11. - 15. juli, 18. - 22. juli, 25. - 29. juli 2017
Pilegrimsbåten Skibladner – anløpssted Moelv

Pilegrimsbåten Skibladner – anløpssted Moelv

Les mer
Stange kirke - viet til Olav den hellige

Stange kirke - viet til Olav den hellige

Les mer
Domkirkeodden

Domkirkeodden

Adresse:Strandvegen 100
Avstand:Ved leden
Les mer
Prestvegen

Prestvegen

Avstand:Ved leden
Les mer
Prøysenstua

Prøysenstua

Telefon:62 35 18 00
Adresse:Prestvegen 2
2360 Rudshøgda
Avstand:Ved leden
Les mer
Tolvsteinsringen

Tolvsteinsringen

Adresse:Storgata,
2390 Moelv
Avstand:Ved leden
Les mer