På sykkel langs Pilegrimsruten

Sett av noen dager til sykling i noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge! Nyt smaken av lokal mat og drikke og bli nærmere kjent med Hamarregionens St. Olavsarv og kulturarv. Store deler av ruten går langs Pilegrimsruten (Nasjonal sykkelrute nr. 7).

7310,- NOK

 • DS Skibladner

 • Kvarstad gård

 • Vertinnen på Simenstad

 • Stange Vestbygd

 • Middelaldermat på Bryhni Søndre

 • Domkirkeodden

 • Atlungstad Brenneri

 • Pillegrimsruten langs Mjøsa

 • Fjetre Gård

 • Bryhni Søndre

 • Kvarstad Gård

PROGRAM

Dag 1 Kl. 15.00 Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer

Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk. Den er også pilegrimsbåt, siden vannveien over Mjøsa, ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros. Etter 1 ½-times båttur på Norges største innsjø, ankommer du Moelv brygge. Her blir det utdeling av sykler, kart og turbeskrivelse. Bagasjetransport til Kvarstad gård. Ringsaker kirke er viet til Olav den Hellige og bygd omkring midten av 1100-tallet. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Kirken er sommeråpen.

Følg ruten videre på vekselsvis asfalt og grusvei til Kvarstad gård. I tillegg til å være en gård i full drift, produseres det også sjokoladekonfekt, iskrem og sorbet her. Middag serveres i hovedbygningen.

Dag 2 Onsdag

Vi anbefaler å starte dagen med en avstikker til Prøysenhuset. Prøysenhuset er bygd til minne om Alf Prøysen og ligger like ved husmannsplassen Prøysen, hvor dikteren vokste opp.Simenstad gard ligger tre kilometer fra Prøysenhuset og er en godt bevart gård, med bygninger fra 1700-tallet og intakt interiør. Hver onsdag i juli er det åpen gårdskafé, hvor vertinne Brit byr på fargerike småretter med råvarer fra gården.

Turen går videre gjennom Brumunddal sentrum i retning Mjøsa. På vekselsvis asfalt og grusvei må du opp noen bratte kneiker hvor du fra siste topp kan nyte utsikten over Mjøsa før du triller nedover mot Jessnes og til en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Følg skiltet rute langs Mjøsa mot Hamar sentrum og fortsett gjennom byens populære rekreasjons- og aktivitetsområde med badestrender og stupetårn.

Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000. Herfra går det slakt oppover på gang- og sykkelvei, til kulturlandskapet igjen åpner seg i alle retninger. Ruten fortsetter på bygdeveier til neste overnattingssted. Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og verten forteller gjerne om gårdens historie før middag. Overnatting skjer i kårboligen. Middag serveres i hovedbygningen.

Dag 3 Torsdag

Etter frokost går det samme vei tilbake noen få kilometer for så å fortsette på gang- og sykkelvei mot Stange sentrum og videre inn i Stange Vestbygd. Verdt et besøk er Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver. Kirken er åpen for besøk hver dag i juli.

Fortsett videre på Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, ligger Gillundstranda ned til venstre. På noen av gårdene kan du handle med deg råvarer som grønnsaker og bær eller besøke gårdskafeer med lokale godsaker på menyen. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i kongesagaene. Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav Haraldsson, og som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild.

På Atlungstad Brenneri, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får du se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Herfra er det kort vei til Fjetre gård. Etter innsjekking byr vertinne Astid på hjemmelaget tradisjonsmat i gårdspuben. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting skjer i den restaurerte kårbygningen på tunet.

Dag 4 Fredag

Følg skiltet rute mot Hamar sentrum og videre til Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, kan du fra kl. 12 - 15 bli med på en eller flere av museets faste omvisninger. I tillegg til kåseri og gregoriansk sang i Hamardomen, anbefales omvisningen i middelalderanlegget og i Urtehagen.

Like ved museet ligger også Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for mer informasjon om Pilegrimsleden.

Overnatting siste dag blir Clarion Collection Hotel Astoria, med godt utstyrte og nyoppussede rom. Hotellet ligger midt i Hamar sentrum med kort avstand til Hamar skysstasjon, friluftsområdene langs Mjøsa og stupetårnet.

Dag 5 Lørdag

En ekstra dag? Edvard Munch ble født i Løten. Vi anbefaler sykkeltur langs Munch-ruten til Klevfos, Munch-Senteret og Rokoberget.

 

Turinformasjon

Pris kr 7 310,- per person, som inkluderer:

 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Kvarstad gård.
 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
 • Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom, frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
 • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
 • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
 • Bagasjetransport, kart og turbeskrivelse.

Ikke inkludert i prisen

 • Omvisning på Domkirkeodden under åpne omvisninger. Pris kr 110,- per person.
 • Drikke til maten.

Turen kan også bestilles med tre overnattinger. Pris kr 6 520,- per person, som inkluderer:

 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Kvarstad gård.
 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
 • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
 • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
 • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
 • Bagasjetransport, kart og turbeskrivelse.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr 400,- for fem dager. Det er også mulig å leie gode hybridsykler.

For mer informasjon/booking, kontakt Pilegrimssenter Hamar på tlf. 912 41  229 / 474 78 266 eller E-post: hamar@pilegrim.info Turen kan også bestilles via Pilegrimssenter Hamars samarbeidspartner www.matogturglede.no  

Approx 100 km 11. - 15. juli, 25. - 29. juli 2017
Pilegrimsbåten Skibladner – anløpssted Moelv

Pilegrimsbåten Skibladner – anløpssted Moelv

Les mer
Stange kirke - viet til Olav den hellige

Stange kirke - viet til Olav den hellige

Les mer
Domkirkeodden

Domkirkeodden

Adresse:Strandvegen 100
Avstand:Ved leden
Les mer
Prestvegen

Prestvegen

Avstand:Ved leden
Les mer
Prøysenstua

Prøysenstua

Telefon:62 35 18 00
Adresse:Prestvegen 2
2360 Rudshøgda
Avstand:Ved leden
Les mer
Tolvsteinsringen

Tolvsteinsringen

Adresse:Storgata,
2390 Moelv
Avstand:Ved leden
Les mer
Åkersvika naturreservat

Åkersvika naturreservat

Adresse:2312 Ottestad
Avstand:Nær leden
Les mer