Leservandring langs S:T Olavsleden

En pilgrimstur proppfull av religionshistorie!
Vandre gjennom fruktbare trønderbygder og dype, stille skoger. Nyt freden langs den historiske strekningen mellom Stiklestad og Trondheim. Gå fra Stiklestad, der Olav den hellige døde i 1030, til Trondheim, der han ble helgenkåret året etter.

8990,-

På vandringen vil du komme til klostre, middelalderkirker og helleristningsfelt. Overnatting får du både i stabbur, gjestgiveri og på tradisjonsrike slektsgårder. Kos deg med kortreist mat, la fortellingene berøre deg, gled deg til den unike reisen med jekta Pauline og til å toge inn til stemningsfull Olavsvake i Nidarosdomen med pilegrimene som kommer fra sør, nord, øst og vest. Turledere blir Anne Kristin Aasmundtveit, bibelforteller i Bibelselskapet og forfatter. Hun har blant annet utgitt pilegrimsboka «Alle mine veier» (2013). Kjartan Bergslid, tidligere prosjektleder for regionalt pilegrimssenter Stiklestad og sokneprest i Levanger. Han har arbeidet med å utvikle S:t Olavsleden i to år, og har ledet mange gruppevandringer fra Stiklestad.

Dag 1: Vuku – Stiklestad (12 km)

Oppmøte på Stiklestad kl. 12. Busstransport til Vuku kyrkje (1654), der vi har en samling ved reisestart. Vandringen går gjennom frodig trøndersk jordbrukslandsskap. Langs leden går vi forbi minnesmerket etter en av norgeshistoriens største raskatastrofer, Verdalsraset i 1893, som krevde 116 menneskeliv. Vi tar drikkepause i Smia fra 1700-tallet på Stiklestadgarden. Når vi kommer til Stiklestad, er det et yrende liv der fordi de årlige olsokdagene er i gang. Middag blir servert i Gildehallen i Langhuset og det blir kveldssamling i Stiklestad kirke (1180). Overnatting i middelalderhuset Stiklestadir. Vi sover i sovesal.

Dag 2: Stiklestad – Munkeby (20 km)

Første del av vandringen går nedover Stiklestad allé. Vi går i utkanten av Verdal sentrum og siden gjennom et variert landskap. Ved Halle kirkested (halvveis) får vi en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Mot slutten av dagen kan vi bade i en dyp kulp i Levangerelva. Munkeby herberge tilbyr overnatting i stabburet fra 1600-tallet. Herberget ligger rett ved en klosterruin fra 1100-tallet og det nye cistercienserklosteret på Munkeby og byr på kortreist, lokal mat. Her kan vi smake på osten som munkene lager og det meget gode Munkebyølet. Vi kan delta på kveldsbønn (completorium) sammen med de fire munkene som bor i klosteret.

Dag 3: Munkeby – Laberget (19 km)

Vandringen starter fra klosterruinen og går langs Levangerelva og videre gjennom trehusbyen Levanger, der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren. Vi vandrer gjennom arboretet i Staupslia og kommer til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Relikviet fra middeladeren (St. Peters finger) ligger ennå i relikvie-gjemmet i alteret. Mot slutten av dagen går vi langs Trondheimsfjorden til Laberget leirsted som har bad i alle rom.

Dag 4: Laberget – Fånesbukta (23 km)

Vi går langs Trondheimsfjorden til Falstadsenteret. Stedet var en av de mest brutale  konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig. I dag er det et senter for menneskerettigheter med museum i kjelleren. Pilegrimsleden går rett igjennom Falstadskogen med minnesmerke over 2-300 mennesker som ble henrettet og gravlagt her under krigen. Vi kommer til Sottjønna der det er fint å ta seg en dukkert. Siden bærer det ut mot Frostalandet (Trøndelags grønnsakshage) til vakre Valberg slektsgård. Stedet har spesialisert seg på gourmetmat som er produsert på gården og på Frosta. Kokken har komponert en 3-retters pilegrimsmeny til oss. Like ved Valberg ligger helleristningsfeltet med 4500 år gamle kunstverk.

Dag 5: Fånesbukta – Tautra (22 km)

Vi går langs Frostastien og forbi Logtun kirke (1500) og tinghaugen der Frostatingsloven ble håndhevet fra 400 e. Kr. Videre går vi ut mot klosterøya Tautra over en 2 km lang molo/bru. Tautra er kjent for et unikt fugleliv. På øya ble det bygd et nytt nonnekloster for cistercienserordenen i 2006. Klosteret har vunnet flere priser for sin arkitektur, og klosterkirken har en helt spesiell atmosfære av stillhet og bønn. Vi overnatter på idylliske Klostergården som ligger vegg i vegg med ruinen etter cistercienser-klosteret fra 1207. Også Kl ostergården satser på kortreist mat, og de har et eget mikrobryggeri der de lager et anerkjent øl.

Dag 6: Tautra – Nidarosdomen (11 km)

Denne dagen seiler vi over fjorden med jekta Pauline (1860). Vi får en innføring i trøndelagskystens maritime historie. Ved Ranheim kirke går vi i landog vandrer langs Ladestien. Ved Lade kirke (1190) slutter vi oss til en meditativ vandregudstjeneste som går fra kirke til kirke inn mot sentrum. I Vår Frue kirke (1200) møter vi pilegrimene som kommer sørfra. Her dannes det et stort pilegrimstog som går de siste meterne oppover mot katedralen – målet for alle St. Olavsveiene i Norden. Olavsvaka starter når pilegrimene ankommer kirken. Overnattingen blir på ungdomsherberget Singsaker sommerhotell som ligger 1,1 km fra Nidarosdomen.

Dag 7: Olsokhøymessen

Starter i katedralen kl. 11. Ellers foregår Olavsfestdagene i Trondheim og det er en sann overflod av konserter, markeder, kunstutstillinger som pilegrimene kan velge i.

TURFAKTA 7 dager

Turpris kr 8.990,-

Turprisen inkluderer:

  • 6 overnattinger på herberg, gårder og leirsteder
  • Sengetøy
  • Bagasjefrakt
  • Frokoster, lunsjpakker, middager, båtreise

Ikke inkludert: Forsikring.

107 km 7 dager 23. - 29. juli
Stiklestadgarden

Stiklestadgarden

Tlf:Ellen +4793217625, Frode +4792294161
Adresse:Leirådalsvegen 153, 7650 Verdal
Epost:elle-ska@online.no
Les mer
Stikelstad kirke

Stikelstad kirke

Åpningstider i 2017:11/6 - 13/8 kl 11-18.
Les mer
Munkeby kloster

Munkeby kloster

Åpent:Hele året
Pris:Gratis
Les mer
Laberget leirsted

Laberget leirsted

Åpent:Hele året på bestilling
Telefon:+47 74 09 54 24 / +47 47 48 84 03
E-post:post@laberget.no
Les mer
Falstadsenteret

Falstadsenteret

Åpent:Se hjemmeside - åpent alle dager i sommer. For booking må det bestilles. Ikke dropinkunder.
Telefon:+47 740 28 040
Priser:Enkeltrom NOK 790,– (inkludert frokost)
Dobbeltrom NOK 895,– (inkludert frokost)
Middag fra kr 235.-
Dessert fra kr 95.-
Matpakke kr 85.-
Kveldsmat kr 95.-
Lunsj fra kr 195.-
Les mer
Valberg Slektsgård

Valberg Slektsgård

Åpent:Hele året
Telefon:+47 947 92 349
Priser:Seng i pilegrimsherberget kr 190,- pr natt
Oppredd seng i pilegrimsherberget kr 250,-
Leie av håndduker stor og liten kr 40,-
Matpakke inkl. drikkeenhet kr 100,-
Dobbeltrom i gårdshotellet kr 1100,- i
Les mer
Tautra Mariakloster

Tautra Mariakloster

Åpent:Hele året bortsett fra januar måned
Telefon:+47 748 08 551 / 454 65 689
Pris:Frivillig gave
Les mer
Klostergården, Tautra

Klostergården, Tautra

Navn:Klostergården, Tautra
Åpningstider:Fra påske til jul
Telefon:+47 918 53 585
Les mer