Bønsnes - Ringerike - Hadeland - Toten - Gjøvik

Begi deg på en kulturell reise i fotsporene av Olav den Hellige og opplever en unik pilegrimsvandring fra Tyrifjorden til Mjøsa.

  • Foto: Aslaug Sikveland

Sagnet forteller at Olav den Hellige lot oppføre en kirke på Bønsnes, på sydspissen av neset i Tyri-fjorden. Vandringen starter ved den historisk betydningsfulle Bønsnes kirke.

Vandringen går langs historiske veier i lett terreng, gjennom levende bygder og et frodig landskap rikt på kulturminner. Første dag går pilegrimene langs hyggelige småveier, stier og middelalderveier. En av sagaene forteller at Olav den Hellige vokste opp i området. Før du begir deg på reisen stikk innom den legendariske Bønsnes kirke og besøk helgeskulpturen fra jomfru Maria med barnet fra 1200-tallet.

På andre dagen kan du besøke Haug kirke, en middelalderkirke som ble reist i et område knyttet til førkristen tro. Du har også mulighet til å ta turen innom Kistefos-museet med eget industrimuseum, galleri og skulpturpark, i tillegg kan du reise til Hadeland Glassverk i Jevnaker. 

På vei fra Jevnaker til Granavollen går Pilegrimsleden gjennom et kulturlandskap med spektakulær utsikt over Randsfjorden. Opplev en særegen atmosfære i Granavollen som i før-kristen tid var midtpunkt i det gamle Hadafylket. Her sto det trolig et gudehov i området nær Søsterkirkene.

Du vil passere et lite Steinhus fra 1200-tallet som er den eneste ikke-kirkelige steinbygningen fra middelalderen som er bevart på landsbygda i Norge. Ta en fredelig pause i Prestegårdshage som ligger like ved.

På fjerde dagen stiger du opp til Høgkorset. Vandringen går langs Kongevegen, som er den gamle hovedveien fra Oslo til Bergen. Nordover mot Høgkorset følger Pilegrimsleden Kjølvegen, også kalt Høgkorsvegen, en gammel ferdselsvei mellom Hadeland og Toten. Ifølge en gammel fortelling ble flere kors oppstilt langs veien, som skal ha gitt navn til «Høgkorset».  Stedet var, og er fortsatt, et hvile- og bønnested for pilegrimer.

Den femte dagen følger leden Kjølvegen fra Randsfjorden over Høgkorset, via Totens bygder til Lena og Hoff. Veien ble brukt av pilegrimer i middelalderen. Området langs Pilegrimsleden er rikt på både natur- og kulturopplevelser. Fra Lena går Pilegrimsleden forbi Hoffsvangen og Hoff kirke, som bærer på gamle kulturtradisjoner. Hoffsvangen er en gammel tingplass, og tidligere førte alle veier på Toten fram til dette maktsenteret.

Gjøvik, den hvite by ved Mjøsa, er det hyggelige målet for denne etappen. Byen har lange tradisjoner som handelsby. I gågata og sentrum finner du flere uteserveringer, en sjokoladefabrikk og flere andre små og store butikker.

 

Ankomst

  • Fly: Oslo Gardermoen
  • Tog: Oslo sentrum
  • Buss:
Dag Strekning Km Overnatting
1

Bøsnes kirke - Klækken

15

Klækken hotell

2

Klækken – Jevnaker kirke

15

Thorbjørnrud hotell

3

Jevnaker kirke – Granavollen

15

Granavolden Gjæstegiveri

4

Granavollen – Høgkorset

20

Åstjern Hyttetun

5

Høgkorset – Lena

30

Hoff Gjestgiveri

6

Lena – Gjøvik

25  

 

 

Avreise

 

 

  • Buss, tog

Informasjon

  • Følg markeringene langs stiene (Bildet av hvordan markeringen ser ut)
  • Km: 120
  • Fra Gjøvik kan du følge Pilegrimsleden nordover på vestsiden av Mjøsa til Lillehammer. En annen mulighet er å ta Skibladner over Mjøsa til Hamar. Her kan du ta turen innom Pilegrimssenter Hamar og domkirkeruinene på Domkirkeodden.
120 km 6 dager
Middelalder steinkirke og kirkegård

Middelalder steinkirke og kirkegård

Avstand:Ved leden
Les mer
Kirke, kirkegård og prestegård

Kirke, kirkegård og prestegård

Telefon:+47 400 03 885
Avstand:Nær leden
Les mer
Granavollen

Granavollen

Avstand:Ved leden
Les mer
Middelaldersteinkirke på historisk grunn

Middelaldersteinkirke på historisk grunn

Avstand:Ved leden
Merk:For omvisning kontakt Hadeland Folkemuseum
Les mer