Sandefjord – Tønsberg eventuelt over Veierland

Gå fra hvalfanger og rederbyen Sandefjord, via kunstneriske Veierland og idylliske Nøtterøy til middelalderbyen Tønsberg med Slottsfjellet og kulturminner etter Nordens største borganlegg.

Til Sandefjord kan man ta fly til Torp, eller ta tog eller buss til Sandefjord sentrum. Pilegrimsleden går ut av bysentrum langs Gokstadveien 303 og forbi et av vikingtidens mest kjente kulturminner Gokstadhaugen. Pilegrimsleden tar av inn Årøveien og videre på Engeveien til Engø brygge. Langs Engeveien ligger også Engøy gjestegård med pilegrimsherberge og gårdsbutikk. Enten kan man overnatte på Engøy og ta ferjen videre neste dag. Eller man kan planlegge og ta ferjen samme dag til Veierland eller videre til Tenvik der en kan gå til Tønsberg. Fra Engø brygge går en ti minutters ferjetur til Veierland og videre til Tenvik på Nøtterøy. Her kan en velge å ta turen gjennom Veierlands vakre øylandskap med skippervillaer. På kystledhytten til Oslofjorden friluftsråd kan man bestille overnatting i forkant. Tar man ferjen direkte til Nøtterøy kan man fortsette distansen til Tønsberg sentrum (14 km). Undersøk ferjetider før du planlegger turen din. https://www.veierland.org/ferga/

Gjennom Nøtterøy passerer man et gårdslandskap og edelløvskoger med mange vei- og eiendomsstrukturer fra middelalderen. Den store Mariakirken på Borgheim var viet til St. Maria og var et valfartsmål i seinmiddelalderen. På Borgheim kan man fylle vann og finne matbutikker. På den gamle prestegården etter kirken er det gårdsbutikk og kafe. Den siste strekningen frem til Tønsberg går gjennom boligstrøk og turområde med edelløvskog og rasteplasser med utsikt. Fra høyden ser en ned på Tønsberg brygge og middelalderby med Slottsfjellet. I Tønsberg er det to hoteller med pilegrimspris, Quality Hotel Tønsberg på brygga og Quality Hotel Klubben i Storgaten, og Tønsberg vandrerhjem ved Slottsfjellet.

20 km 1 dager