Berkåk - Trondheim

118 KM
6 dager
Denne turen tar deg de siste 100 kilometerne inn til Trondheim og Nidarosdomen. Naturen på strekningen er stort sett kulturlandskap, og underveis passerer du mange flotte kulturminner, bygdemuseer og kirker. Den totale avstanden er 118 km, og du legger selv opp dine egne dagsetapper.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: David Tett

Ankomst Berkåk og anbefalt turperiode

Til Berkåk går det både buss og tog, fra nord og sør.

Togstasjon: Berkåk stasjon
Buss: Gå av på Berkåk stasjon eller Berkåk sentrum.

For bussruter, se www.entur.no. For togruter, se www.vy.no

I Berkåk sentrum finnes flere matbutikker. Du passerer også matbutikker underveis på Voll, i Meldal, Løkken Verk, Skaun og Buvika.

Anbefalt turperiode: Juni til September. Utenom denne perioden, sjekk værmelding nøye og hvorvidt overnattingsstedene har åpent.

Dag 1: (9,8 km) Berkåk - Stamnan

Fra Berkåk stasjon følger du gangveien langs E6 ned til torget for så å følge Rikevei 700 ned til avkjørsel mot Eggan gård (ca 1,5 km), her finner du et skilt som viser veien til Pilegrimsleden. Etappen fortsetter derfra videre gjennom skog og mark, og du passerer flere olavsminner.

Om du ønsker å gå lengre enn til Stamnan denne dagen, kan du gå videre til Voll (totalt 15 km fra Berkåk), eller til Ry herberge (totalt 22 km fra Berkåk). Se beskrivelse under dag 2.

Overnatting:

Dag 2: (22,3 km) Stamnan - Hol

Denne etappen begynner med en stigning, før du trer inn i jordbrukslandskapet og stien som tar deg fram til Rennebu kirke og Gammelbua pilegrimsinfo. Ved kirka markeres 100-kilometersmerket, som er det siste punktet du kan koble deg på leden hvis du ønsker å kvalifisere til Olavsbrevet. Leden videre tar deg forbi gamle storgårder og flere trønderlån. På veien kan du stoppe på gården Ry. Her er det kafé for pilegrimer (med alle rettigheter) og om du vil kan du også overnatte. Alternativt fortsette til du kommer fram til Hol.

Overnatting:

Dag 3: (29,3 km) Hol - Gumdalen

Dette er en lang og innholdsrik etappe, med flere kulturminner, kirker og husmannsplasser tett på leden, og to gode stigninger før du kommer fram. Meldal bygdemuseum og Gammelgruva i Løkken Verk forteller spennende 1600 talls-historie, og det er i hele tatt mye historie å oppsøke på denne etappen, hvis du har lyst og interesse.

Overnatting på Gumdal:

Dag 4: (18 km) Gumdalen - Skaun

Veien videre til Skaun går i stor grad gjennom barskog og over grønne beitemarker, på tydelige og gode stier. Midtveis i etappen må du en periode gå gjennom myraktig underlag, hvor du kan bli noe våt på beina. Etter hvert kommer du igjen inn på stier og veier med fast grunn, som tar deg fram til Skaun.

Overnatting i Skaun:

Dag 5: (18 km) Skaun - Øysand

Den nest siste etappen på veien mot Nidarosdomen går mye i og forbi åkerlandskap, i det historiske landskapet fra Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Du får også vakker utsikt over Skaun, før leden går ned mot elvedeltaet hvor Gaula møter Trondheimsfjorden.

Overnatting på Øysand:

Dag 6: (21 km) Øysand - Trondheim

Den siste etappen går gjennom frodig kultur- og jordbrukslandskap, gjennom den populære Bymarka og nedover bydelene Byåsen og Sverresborg. En gammel husmannsplass, den kjente Kongesteinen og severdigheter som Granåsen Skisenter og Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er steder du passerer underveis før du når pilegrimsmålet Nidarosdomen.

I pilegrimsmottaket ved Nidaros Pilegrimsgård kan du få Olavsbrevet, sluttføre pilegrimspasset, bli registrert i pilegrimsstatistikken og få adgangsmerke til Nidarosdomen. Her kan du også overnatte.

Overnatting i Trondheim:

Nyttig lesetoff

Foto: Henning Grøtt

Nidarosdomen

Olav den helliges skrin i Nidaros domkirke, eller Nidarosdomen, har vært et viktig pilegrimsmål siden vikingkongen Olav Haraldsson ble helgenkåret i 1031. Men hvordan er opplevelsen av å komme til pilegrimsmålet i dag?
Les mer

Venninner på pilegrimstur

ordmenn er glade i å være ute i naturen, - vi går mer tur enn de fleste andre i Europa, og søndagsturer med kaffe og kvikklunsj er som grunnfestet i den norske folkesjelen. Stadig flere oppdager nå pilegrimsvandring som et flott alternativ til den tradisjonelle hytte til hytte turen i fjellet.
Les mer
Foto: Eskil Roll

25 pakketips for pilegrimsvandring når du skal bo inne

Pilegrimsvandring kan handle om så mangt, men en ting man ikke slipper unna er hvordan pakke smart og funksjonelt.
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.