St. Olavsleden

Selånger – Stiklestad – Trondheim
580 KM 30 dager
St. Olavsleden går gjennom Trøndelags vakre skoger og bølgende kulturlandskap til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke og verdens nordligste gotiske katedral. Leden strekker seg fra Østersjøen til Atlanterhavet, gjennom Sverige til Norge.

Fra kyst til kyst, gjennom to land

St. Olavsleden starter i byen Selånger, ved Sveriges østkyst og og ender i Nidarosdomen i Trondheim. En strekning på hele 580 kilometer fra start til slutt! Den følger deler av veien som Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. En reise som endte med slaget på Stiklestad, Olav Haraldssons død og påfølgende helgenkåring.

Foto: Øystein Moe/Helmet

St. Olavsleden i Sverige

Store deler av St. Olavsleden går gjennom svensk natur og kulturlandskap. I skogsområder, langs innsjøer, fjell og småbygder og historiske steder. Det tar totalt ca. 4 uker å gå hele St. Olavsleden fra Selånger til Trondheim, avhengig av pilegrimens tempo og valg av gjennomføring. Noe pilegrimer går deler av leden, og kombinerer vandringen med tog. Andre pilegrimer velger å benytte muligheten til å sykle St. Olavsleden, noe som passer utmerket – særlig på den svenske delen av St. Olavsleden.

St. Olavsleden er godt egnet for sykling, særlig gjennom Sverige. I Norge må enkelte rutetilpasninger gjøres for bruk av sykkel som transportmiddel. Foto: Eskil Roll

Hvilket underlag går jeg på?

Cirka 45% av leden går langs grusveier, 36% langs asfalterte veier og 19% på stier. Med et slikt variert underlag er det viktig med godt fottøy. Du kan lese om valg av fottøy og andre nyttige tips og råd på Pakkeliste og Forberedelser.

Deler av pilegrimsvandringen på St. Olavsleden gjøres på asfalt som underlag. Gode sko blir viktig for en god turopplevelse. Foto: Marcus Elmestad

St. Olavsleden i etapper

St. Olavsleden er delt inn i 29 etapper fra utgangspunktet Selånger til Nidarosdomen i Trondheim. Hver etappe er i gjennomsnitt omtrent 20 kilometer, men noen er opptil 30 kilometer. En etappeplan finner du på stolavsleden.com. Leden går gjennom mange tettsteder, noe som betyr at det er lett å komme seg til nesten hvor som helst langs leden for å gå kortere etapper. Innkvarteringen varierer fra enkle hytter, herberger og camping til hotellrom.

St. Olavsleden i Norge

Grensen mellom Sverige og Norge ligger i Skalstufjellet, et vakkert fjellområde mellom nabolandene. Etter flere dager med asfaltvandring i Sverige vil pilegrimen nå møte den norske delen av St. Olavsleden. Den går gjennom skoger, daler og fruktbart trøndersk jordbruksland.

Stiklestad

53 km fra grensen mellom Sverige og Norge ligger Stiklestad. Her ble kong Olav Haraldsson drept i et stort slag som fant sted 29.juli 1030. Denne hendelsen skulle få stor betydning for utviklingen av den norske nasjonen. I dag er det en kirke på stedet der kongen døde. Like ved ligger også Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Stiklestad hotell. Ved Munkeby, en dagsvandring fra Stiklestad, deler leden seg i en indre og en ytre led. Her må du gjøre et valg på om du vil gå langs fjord eller skog. La oss hjelpe deg litt.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter byr på historiske opplevelser.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Indre led

St. Olavsledens indre led går gjennom dype trønderske skoger. Her er vandringen preget av stillhet og natur. Pilegrimer som velger indre led får gå mest på skogsstier og grusveier. Det er langt mellom butikkene på indre led og pilegrimene må enten bære med seg mat eller kjøpe mat på de enkle herbergene langs leden. Vandrere anbefales å bestille mat og overnatting på forhånd.

Ytre led

St. Olavsledens ytre led går gjennom tettsteder og bygder ved Trondheimsfjorden. Her ligger de historiske stedene tett. Ytre leden går for det meste på asfalt, så her må gode sko tas i bruk. Det er lett å finne matbutikker. På ytre led kan man overnatte både i enkle herberger og større hoteller. Den som velger ytre led må reise med båt fra Frosta / Tautra – enten til Steinvikholmen eller direkte til Trondheim.

Når kan jeg gå eller sykle St. Olavsleden?

Hovedsesongen er fra midten av mai til midten av september. I mai og september kan det komme snø noen steder. Hvis du ønsker gå tidligere eller senere enn i hovedsesongen, bør du kontakte turistkontorene og pilegrimssentrene langs St. Olavsleden for mer detaljert informasjon om forholdene.

Været er variert i sesongen, og den østlige delen av leden er vanligvis varmere. Fra Östersund til Trondheim kan det være kaldere, spesielt over grensefjellene. Følg nøye med på værtjenestene www.smhi.se (denne gjelder Sverige) og www.yr.no (denne gjelder Norge) slik at du har riktig utstyr og klær for turen.

For kart og beskrivelser av etapper på svensk side, se www.stolavsleden.com

Råd og veiledning fra regionale pilegrimssentere

På St. Olavsleden finner du to regional pilegrimssentere som du kan besøke under vandringen eller kontakte på forhånd for råd og veiledning for din pilegrimsvandring. Sentrene er lokalisert i Selånger, Sverige og Stiklestad, Trondheim.

Skal du starte din pilegrimsvandring i Selånger, Sverige, så anbefaler vi at du besøker Selånger pilegrimssenter.

Skal du gå St. Olavsleden i Norge, kan du kontakte Pilegrimssenter Stiklestad for råd og veiledning.

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe i nettbutikken stolavsledenshop.se.

Finnes det guidebøker for St. Olavsleden?

Ja, det finnes guidebøker på svensk, tysk, engelsk og nederlandsk. Du finner en oversikt her: https://www.stiklestadpilgrimcenter.org/sites/

Er det mulig å gå bare deler av leden?

Ja, det er mulig. St. Olavsleden er delt opp i 29 dagsetapper fra starten i Selånger til sluttpunktet i Trondheim. Hver etapper er i snitt ca 20 km lang, noen er kortere noen litt lengre. Det er også mulig å gå bare dagsvandringer om man ønsker det. Leden går innom mange tettsteder og noen byer, så det er enkelt å komme seg til og fra med tog og buss. Du finner en etappeoversikt på http://www.stolavsleden.com.

Hvor lang tid bruker man på å gå hele leden?

29 dagsetapper på rundt 20 km (noen opp mot 30 km) bør ikke gjøres på mindre enn 32 dager. Det er nødvendig å legge inn hviledager om en skal vandre hele leden.

Når på året er det best å vandre?

Hovedsesongen strekker seg fra midten av mai og ut september. Snøen kan enkelte steder ligge til langt uti mai, og det hender at det kommer snøfall i september. Over grensefjellene ligger snøen som regel til litt ut i juni og det er ikke farbart før den har smeltet. Hvis du ønsker å gå utenom sesongen anbefaler vi å ta kontakt med pilegrimssentrene eller turistkontorene langs leden for mer detaljert informasjon om forholdene.

Hvordan er været?

Leden er lang og været varierer. De østlige delene (i Sverige) er som regel noe varmere enn strekningen Østersund - Trondheim. Spesielt over fjellet kan det bli kaldt og vind, mens det kan være mildere men også regn og vind langs kysten. I hovedsesongen juni-august er gjennomsnittstemp 13 grader, men kan variere gjennom dagen, mellom dager, uker og måneder. Sjekk værmeldingen på SMHI.se og Yr.no, og kle deg etter forholdene.

Hvordan er terrenget og naturen å vandre i ?

Å vandre langs St. Olavsleden er ikke som "en tur i parken". På svensk side før grensa er det oftest flate strekninger med litt stigning opp og ned. På norsk side går vandringen mest gjennom bebygde områder, kulturlandskap, noen trange daler og skoger. Men også noen åpne fjellområder og noe bratt og krevende høyfjellsterreng, særlig ved grensa på norsk side. Det kan være krevende vandring i flere områder med kupert terreng og stigning både oppover og nedover.

Hvordan forbereder en seg til å vandre?

"En forberedt pilgrim er en lykkelig pilgrim". Det er viktig å trene på å vandre lange dagsmarsjer (20 km) i forkant av vandringen, men ikke bare i relativt flatt terreng, også i bratt terreng oppover og nedover. (se punktet over). Da får du trent og testet skotøy og sekk for slikt terreng og vandringslengde. Skoene bør være godt brukt fra før, og høye/støttende til over anklene, og vide og lange nok inni,-slik at foten har plass til å gli litt framover og svelle litt, uten at det klemmer og gnagsår oppstår. Bruk gjerne gnagsår-sokker som beskyttelse innerst for å hindre at skade oppstår og en ekstra tynn ullsokk over. Ta også med en sekk på 10 kg,- eller mer om du skal bære telt og camping-utstyr. Det beste for en langvandrer er å unngå telt og camping-utstyr, men bare ta med en lett sovepose som han brukes i herberger. Klær og annet utstyr alene (se under) vil da lett komme opp i 8-10 kg, som er akseptabel å bære over mange dager.

Hvordan skal jeg kle meg ?

Uttrykket " det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" passer for vandrere på St. Olavsleden. Det finnes gode pakkelister for påkledning og utstyr på pilegrimsleden.no. Selv om shorts, badedrakt og solbriller sannsynligvis vil bli brukt på vandringen; vær forberedt på uvær og lave temperaturer selv i sommersesongen og kle deg etter forholdene. Viktig utstyr som pilegrimer oftest glemmer, er varme ullklær (ikke bomull) som undertøy, luer og votter. I tillegg til vind- og vanntette yttertøy og sko/støvler når det regner og når myrer og elver skal forseres. Mange herberger har sko- og støveltørkere, men ikke nok til mange vandrere.

Hva skal jeg ta med meg?

Se våre pakketips på pakkeliste og forberedelser. Det er også veldig smart å tegne en reiseforsikring.

Det er viktig at du ikke pakker en for tung sekk for en lang vandring, men tenker nøye gjennom hva som er mest prioritert å ta med, Se også "Hvordan skal jeg kle meg?" og "hvordan skal jeg forberede meg" over.

Kan jeg gå alene?

Ja, det kan du. Men hvis du ønsker bistand til planlegging eller vil være med på gruppetur finner du informasjon og tilbud her på http://www.stolavsleden.com/packagetours/. Ha beredskap for uventede hendelser : ta med ekstra klær, nok mat og drikke, refleksvest eller hodelykt samt førstehjelpsutstyr til hjelp for deg selv og andre. Om ulykken er ute kan politiet varsles på 112, eller medisnsk nødhjelp på 113(ved mobildekning).

Hvilke overnattingsmuligheter finnes?

Overnattingstilbudet varierer noe langs St. Olavsleden og du finner alt fra hoteller til enkle, selvbetjente hytter og gapahuker. Det er flere campingplasser og private tilbud. Tilbudene finner du i Turplanleggeren.

Finnes det matbutikker langs leden?

Ja, det er mange, men er det også lengre etapper uten butikker, f. eks mellom Borgsjö og Bräcke, fra Duved til Vuku og fra Verdal til Stjørdal. Det er derfor viktig å planlegge innkjøp på forhånd, men husk at det finnes mat på herbergene.

Hvilke betalingsmuligheter finnes det?

Både i Sverige og i Norge er det vanlig i de fleste butikker å ta imot betaling med Visa eller Mastercard. Hos overnattingsstedene varierer det noe. Hoteller og vertshus tar kort, men ikke alle de små og private tilbyderne gjør det. Mange av de mindre overnattingstilbudene tar imot betaling kontant, via mobilløsninger som Zettle, og/eller via betalingsapper som Swish i Sverige og Vipps i Norge.

Finnes det farlige dyr i området?

De ville dyrene i Norge er veldig sky og svært sjelden en trussel for voksne mennesker uten våpen og hund. Allikevel bør en holde avstand ved et eventuelt møte, og la dem være i fred ved å forlate området på en rolig måte. Både ulv, bjørn, gaupe, jerv og rev er ville dyr man som regel bare får se sporene etter, for de er lure nok til å holde god avstand til mennesker.

Hvordan forholde seg til tamme dyr en møter?

Om du går med hund må den holdes i bånd (eller forsvarlig inngjerdet) fra 1. april til 20.august, for å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr. Dyreunger som kalver og lam, må få gå i fred fordi de finner tilbake til sine mødre, selv om de kortvarig forlater dem. Observasjoner av skadde husdyr kan varsles til nærmeste hus/gård.

Kan jeg drikke vannet fra bekker og innsjøer?

Ja, på de fleste steder ute i naturen går dette fint uten at man risikerer å bli syk. En god regel er å holde seg til rennende vann. Bekker ved dyrket mark og bebyggelse bør ikke drikkes på grunn av fare for mage- tarmbakterier.

Er det mulig å ri eller sykle St. Olavsleden?

Ja, det er mulig. Sykling og ridning har av praktiske årsaker en egen trasé enkelte steder. Kart for dette finnes på nettsiden http://www.stolavsleden.com/.

Internett

I Norge og Sverige er det stort sett 3G- dekning, noen steder 4G. Mange overnattingssteder tilbyr gratis wifi til gjestene.

Finnes det et diskusjonsforum for pilegrimer som vil gå St. Olavsleden?

Vi har en facebookgruppe hvor det er mulig å få svar om alt mulig stort og smått relatert til St. Olavsleden fra andre pilegrimer. Gruppen heter "Hiking along St. Olavsleden": https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Hiking along St. Olavsleden - spør andre pilegrimer om tips og råd til din vandring

På Facebook finner du gruppen Hiking along St. Olavsleden, hvor erfarne pilegrimer, vertskap og entusiaster hjelper deg med svar på dine spørsmål. Du finner gruppen her: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Janne Sollie
Janne Sollie
Tlf: +47 957 10 130
Daglig Leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er våre regionale pilegrimssentre alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Janne, så skal enten jeg svare deg eller en av våre samarbeidspartnere på St. Olavsleden.

Spar tid ved å sjekke om svaret på spørsmålet ditt allerede finnes under Ofte stilte spørsmål eller er stilt på Hiking along St. Olavsleden på Facebook: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Turforslag langs St. Olavsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.