Ullensaker kirke, Romeriksdomen

Ullensaker kirke, også kalt Romeriksdomen, er en langkirke fra 1958 bygget i mur.

Telefon:(+47) 639 26 520
Åpent:Gudstjeneste hver søndag kl. 11.00. Kirketjener arbeider i hovedsak på kirkegården gjennom sommeren, han kan åpne kirken. For grupper som ønsker å se kirken, ta kontakt på 66 10 81 45.
Avstand:Ved leden

Ullensaker kirke ligger på en bakkerygg med vidt utsyn over åpent landskap. Kirken er oppført på samme tomt som den forrige kirken fra 1768, som brant i 1952.

Innvendig er betongveggene pusset og malt og rikt dekorert. Kunstmaleren Alf Rolfsen har stått for både fargevalg og freskomalerier på vegger og i taket. Maleriene rundt korbuen på skipets østvegg viser sol og måne, Helligåndsduen, den paradisiske tilværelse, syndefallet, utdrivelsen fra Paradis, brodermordet og mennesket i arbeid. Korets østvegg har bilder av den tronende Kristus og evangelistene. I himlingen er det malt stjerner og kors, og en hjortefrise pryder nedre del av nordveggen. 

Den rikt dekorerte altertavlen er et bilthuggerarbeid fra 1633. Døpefonten i kleberstein, med romansk ringkjede-dekor, er fra ca. 1140 og kommer fra Gudbrandsdalen. Prekestolen har bildefelt med evangelistene malt grått i grått. Prekestolhimlingen er delvis rekonstruert etter den som gikk tapt i brannen i 1952.

Foto: www.kirkesøk.no

0